jueves, 18 de enero de 2018

Sant Antoni

El passat 17 de gener va ser Sant Antoni, un dels dies més remarcats sobre tot a Mallorca.

Aquesta tradició prové d'una antiga llegenda que conta que un monge cristià pioner de l'eremitisme, curava a cada animal que veia ferit o malalt, i arrel d'això, va curar un porquet, qui el va acompanyar tota la vida (llavors, d'allà el nom:San Antoni el porquet, o també: San Antonio de los asnos). El diable el va temptar amb diverses visions mortificants i pecaminoses, però sant Antoni es va resistir. Finalment, uns dimonis el van assaltar de nit i el van apallissar. La nit següent, els dimonis van retornar a la cova, convertits en mosteles, per reobrir-li les ferides. Déu va llançar un braç de llum a la cova que va atemorir els diables, que no van retornar mai més, per això es cremen els dimonis al fogueró.

A Mallorca, hi han zones on  es celebra més detalladament que a altres. Un exemple clar és a Sa Pobla, on cada any durant aquestes dates, elaboren activitats esportives i lúdiques per a tothom. (Programa de festes 2018). Entre aquestes, destaquen la la exposició de Caparrots de Sa Pobla,  un taller de caretes, la presentació de la nova vestimenta dels dimonis, una batucada, la Nit Bruixa Infantil, una diada de l'esport, la carrera de Sa Llego i diferents concerts.
A més, animen la festa juntament amb ximbombes i glosses, cantant-les al voltant del fogueró.

Un altre lloc on es celebra amb moltes ganes Sant Antoni, és a Artà, on des de la matinada es reuneixen vestits de blanc i negre amb un mocador vermell, totes les persones que volen col·laborar amb la festa i formen rotlos al voltant dels dimonis, completes i foguerons, on poden participar tota mena de públic.

I un altre lloc, on organitzen amb molta antelació San
Antoni, és a Manacor. Allà celebren les bulles i concerts santantoniers, el cant de completes i goigs de Sant Antoni, i una serie d'activitats, les quals les més destacades són: la conferència dels Dimonis, del món clàssic a l'actualitat, la VII Mostra de dibuix infantil, la desfilada de carrosses i l'encesa de foguerons.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Alicia Sintes